Jelito drażliwe

To co żywnością jest dla jednego człowieka może być trucizną dla drugiego.

Uchyłkowatość jelita

Uchyłkowatość jelita jest to wrodzone, bądź nabyte o wielkości od kilku milimetrów do kilkunastu centymetrów wypuklenie ściany jelita danego narządu na zewnątrz, powodujące mniejsze lub większe zagłębienie. Wyróżniamy uchyłki pojedyncze oraz mnogie. Przy ich większej ilości mówimy wówczas o uchyłkowatości danego odcinka jelita. Uchyłki nie są właściwie nazywane stanem chorobowym, a jedynie elementem zaburzeń rozwojowych lub następstwem jakiegoś procesu chorobowego, który spowodował odcinkowe osłabienie ściany narządu poddającej się następowo wypukleniu.

Uchyłkowatość jelita sprzyja dłuższemu zaleganiu masy jelitowej, jej gniciu, a niekiedy nawet powstawaniu stanów zapalnych w jej obrębie. Wywołane przez uchyłkowatość zaburzenia w jelicie, zwłaszcza gdy dojdzie do zapalenia może wywołać ostre bóle brzucha, zaburzenia w trawieniu, czy wzdęcia.

Bardzo rzadkim przypadkiem, ale bardzo groźnym powikłaniem chirurgicznym może być pęknięcie ściany uchyłku na skutek nadmiernego jej rozciągnięcia nagromadzoną treścią kałową, lub gazami. Zakażona jego zawartość rozlewa się wtedy po pobliskich tkankach powodując automatycznie stan zapalny.

Uchyłkowatość jelita wykrywa się zazwyczaj przypadkowo w czasie trwania badania endoskopowego, lub radiologicznego.  Uchyłkowatość wrodzona przewodu pokarmowego może występować rodzinnie.

Leczenie uchyłkowatości w czasie gdy nie dostrzegamy żadnych objawów nie wymaga leczenia. W przypadku jednak jej wykrycia i stwierdzenia stanu zapalnego konieczne jest leczenie przeciwzapalne , oraz stosowanie flory bakteryjnej. Znaczne utrudnienie prawidłowej pracy jelit wywołane przez uchyłkowatość wymaga leczenia operacyjnego.

Produkty w 100% pochodzenia naturalnego, wspierające pracę jelit:

  1. AC-ZYMES – żywe kultury bakterii w kapsułkach. Jeden z lepszych produktów na rynku. Reguluje prawidłową pracę jelit i przywraca harmonię bakteryjną w jelicie, tym samym broniąc go przed szkodliwymi substancjami zawartymi w masie kałowej.
  2. NOPALIN – naturalny błonnik. Chroni nasz układ pokarmowy przed wrzodami, a także zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie.

Zostaw odpowiedź

Musisz się zalogować aby móc komentować.